fbpx

Pár hasznos tanács

Home > Uncategorized > Pár hasznos tanács

Pár hasznos tanács

Csöpög a csap?
A csapok meghibásodásának oka!

“Ami elromolhat, az el is romlik” – szokták mondani. Sajnos ez a vízhálózatokról, vízvezetékekről, csapokról, csaptelepekről, elzárókról is elmondható. Ezek az anyagok, amikor elkezdenek elfáradni, elöregedni, korrodálni a mindennapi használattól, kisebb vagy nagyobb hibák is kezdenek előjönni , mint pl.: elkezdenek szivárogni. Erre ugyan a legtöbb háztartásbeli ügyet sem vet, hiszen úgy véli, mi az a pár csepp víz ott, meg a csöpögö csaptelep sem olyan nagy dolog. Ez így is van, a pár csepp az nem sok, de az egyre nagyobb szivárgás egyre nagyobb károkat okoz. Bár a mai vízdíjak miatt nem utolsó szempont a vízszivárgások megszüntetése, amikor a vízóránk a nap 24 órájában forog. Ilyenkor megnő a vízfogyasztás, és feleslegesen fizetünk ki egy bizonyos összeget az elcsöpögött, elfolyt víz után a vízműveknek, és arrol nem beszélve, hogy nagyobb problémák is keletkezhetnek emiatt is, és a víznyomás ingadozásnak is.

Nézzünk egy csöpögő mosogató csaptelepet példának. A víz az elöregedett csapbetétből elkezd előszőr csak szivárogni, aztán egyre jobban folyni és a felgyülemlett víz utat talál magának a bútor réseinél. A beszivárgott víz hatására a bútorlap megszívja magát vízzel és elöbb utóbb szétrohad és javításra szorul ezek után. Továbbá a vízvezetékeken, flexibilis bekötőcsöveken végigfolyó víz, reakcióba lép az anyaggal és korrózió alakul ki. A folyamatos nedvesség, korrózió hatására megkezdi az anyagot, azaz elgyengíti a cső falát. Ennek a következménye lehet egy csőtörés. Ebben a fázisban már sokkal nagyobb károkra számíthatunk, mintha csak egyszerűen időben megjavítattuk volna a szivárgó vízcsapot. Ezért is fontos minden hibát kijavítani időben, és nem várni és halmozni azokat, mert a pénztárcánk is bánhatja annak következményeit. Ha ilyen vízvezeték vagy vízszereléssel kapcsolatos problémája van, hívjon minket bizalommal és mi segítünk Önnek. Szakképzet vízszerelő szakembereink készséggel állnak rendelkezésére a nap bármely szakaszában!

Kerti csapok és öntözőrendszerek megfelelő téliesítése

Sok kertes háznál kiépítésre kerülhet valamilyen öntözőrendszer vagy kerti csap, kerti zuhany, hogy megkönnyítsék és kényelmesebbé tegyék nekünk a minden napjainkat. Bizonyára sokan tudják márazt is , hogy a tél beállta előtt nagyon  fontos, hogy ezek a vízvezetékek megelelően le legyenek ürítve és ne maradjon bennük víz. A vízvezetékek leürítése azért fontos , mert a téli fagyos időszakban a nagy hideg hatására elfagyhatnak azok és csőtörést , csőrepedést okozhatnak ami sosem jön jókor. Ezért fontos, hogy ezeken a vízvezeték szakaszokon, be legyenek építve ürítő csapok vagy fagytalanítók. Ha ennek hiányát véli felfedezni, szívesen segítünk ennek a problémának a megoldásában.

Vízszűrők, víztisztítók, vízlágyító berendezések

A víztisztító berendezések feladata az, hogy a különböző szennyezőanyagokat eltávolítsa a használati vizünkből, vagy annak koncentrációját csökkentsék fizikai, biológiai vagy kémiai eljárással. Ezeket több területen is használják mint pl.: Ivóvíz tisztítás, öntözővíz tisztítás, uszodavíz tisztítás stb. Mindennapjainkban a háztartási gépek és az ivóvíz minőségének javítása érdekében célszerű valamilyen vízszűrő berendezést használni. Több szűrési technológia létezik: ülepítős vízszűrő, homokszűrő, visszaöblíthető vízszűrő, cserélhető betétes vízszűrő, desztilláló, média szűrők nehéz fémek eltávolításához Otthoni ivóvíz szűrők, tisztító berendezések: Specifikus szűrő, szűrőbetétes víztisztító, ozmózis víztisztító

Fagyveszély elleni védelem

Napjainkba sajnos még mindig sűrűn előfordulnak a helytelen vízszerelés miatt okozta vízvezeték fagyások. Ez ellen a legkönnyebben úgy tudunk védekezni, ha fagypont alá helyezzük a vízcsöveket, ami 1,2-1,5 m mélyen van a föld felszínétől. A belső vízvezetékeket nem tudjuk a fölbe helyezni, így ahol fagyveszélynek van kitéve oda nem szokás kiépíteni vízhálózatot. Ha mégis ilyen helyre kell szerelnünk, a csőhálózatot szigetelnünk kell. Vízcsövekre leggyakrabban használt szigetelőanyagok közé tartozik a habszivacs, salakgyapot, üvegszál. A szabadban haladó csőszakaszoknál manapság elektromos fagy elleni védelmet is szoktak alkalmazni. A fagyveszélytől védendő vízvezetéket ellenállásként felhasználva 1…5 V-os törpefeszültségű áramforrásra kötik és azon nagy áramerősségű váltakozó áramot bocsájtanak keresztül. A vízvezetékben lévő vizet +4…+6 Celsius fokon tartja.

A tél beállta előtt, ahol a vícsövek vagy a szerelvények fagyveszélynek vannak kitéve, téliesíteni kell. A kerti csapokat ellátó vízcsövekből lekell engedni a vizet fagytalanító csap segítségével. A nyaralókban, vagy a kevésbé szigetelt és nem használt helyeken lévő vízhálózatunkkal ugyan így kell eljárnunk, azaz lekell engednünk a vizet a csövekből, hogy abba az esetleges fagy ne tudjon kárt tenni. A megfelelő mélységű vízóraaknákban nem jellemzők az elfagyások, de érdemes elővigyázatosnak lenni, ezért az aknákban lévő vízcsöveket, szerelvényeket is valamilyen szigetelőanyaggal be kell fedni amíg a hideg időjárás tart.

Ha bármilyen vízszereléssel kapcsolatos kérdése van hívja a +36705733730 telefonszámunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0036705733730