fbpx

vízvezeték szerelés

Home > vízvezeték szerelés > vízvezeték szerelés

vízvezeték szerelés

Milyen tipikus hibákkal találkozhatunk – általában – vízszerelések alkalmával!

(I. – VI.) Hibajelenségek.

Teendők (házi praktikák).

Javítási lehetőségek (“Gyógymódok”).

Csepegő csaptelep.

  • Ha a mosdóba, vagy a mosogató tálcába lett korábban beépítve a már csepegő csaptelep és zavarja az ügyfelet, akkor a sarokszelepet el kell zárni.
  • Ha a csap a falra van felszerelve, akkor a csempeszelepet kell elzárni, persze ha működik és erre korábban gondolt a vízszerelő.
  • Egykaros csaptelepeknél általában a gömbfej kopása, vagy az elhasználódott tömítés okozza a csepegést. Sajnos ezeknél sok esetben nem lehet 5-10 év elteltét követően leszedni a kart (fogantyút). Ebben az esetben kérem, számoljanak egy esetleges csap cserével is.
  • Két gombos (hagyományos) csaptelepeknél a javítás általában egyszerűbb, kivéve a “keresztfogantyús” (“+”) csapoknál, ahol sok esetben egyszerűen nem jön le a tekerő (“+”) a csaptelep szelepéről. Ezeknél a 10 év feletti 2-gombos csapoknál az sem egyedi eset, hogy a csaptelep házból kitörik (elkopik) egy darab, ami inkább a csapcsere gondolatát veti fel, mint a javításét.

Eldurrant flexibilis cső az álló csaptelepeknél.

Mit tegyünk?

Azonnal zárjuk el a sarokszelepet, vagy a vízóra előtti golyóscsapot.

A gyenge minőségű, alacsony árfekvésű álló csaptelepeknél nem egyedi eset ez a hiba. Javaslom, hogy 5 évente vagy vizsgáltassák felül a hajlékony csöveket, vagy azokat cseréltessék ki a káresemények elkerülése végett.

Szivárog a WC-kagylóba folyamatosan a víz.

Lehetséges megoldás

Nyomjuk meg párszor a tartály öblítő-gombját, vagy húzzuk meg a lehúzó zsinórt néhányszor, ugyanis nem zárható ki, hogy az öblítő-gumi alá került vízkő, vagy egyéb üledék okozza a hibát.

Ha a házi praktika csődöt mondott, akkor öblítő-gumi, öblítő-szelep, vagy töltőszelep lesz a ludas. Ezeket sajnos cserélni kell. (Típustól függően ezek az alkatrészek néhány 100 forinttól 6-9.000,-Ft-ig terjedhetnek.)

Szivárog a falból a víz.

Teendő >> hívjon vízvezeték szerelőt!

Nézzük meg, hogy a vízóránk pörög-e. Kisebb szivárgás esetén ennek megállapítása akár több órába is telhet.

Valószínűleg bontani kell!

Ázik az alsó szomszéd.

Hibabehatárolás

Általában a hibák 90-95%-ában szennyvízelvezető okozza az ázást, ezen belül is a zuhanytálca és a kád tehető felelőssé. Többnyire a szakszerűtlen kivitelezés a hiba fő forrása, valamint a gyenge anyagminőség, továbbá a sziloplasztos tömítés, vagy a vízvető hiánya.

Zuhanytálca esetén a hiba többnyire a hajlékony Jolly-flex (szennyvízelvezető cső), vagy a zuhanytálca hibájára vezethető vissza. Ebben az esetben az esetek jelentős százalékában teljesen szét kell szerelni a zuhanyt, mely érinti a kabin szétszedését is. Időigénye ezen hibaelhárításnak nem csekély.

Sok kivitelező – finoman szólva – elfelejti a gyengébb minőségű zuhanytálcákat Ytong-gal alátámasztani, melynek hiánya garantáltan a tálca rövid időn belüli szétrepedéséhez vezet.

Kádaknál a szifon tömítő elfáradása, a túlfolyó leesése, vagy korábban rá nem csatlakoztatása okozza általában a hibát.

sziloplasztos tömítést mindkét kivitelezés során a kád- és a zuhanytálca körül el kell végezni .

Pörög a vízóránk (lásd: családi házak), pedig nem is használjuk a vizet.

Házi praktikák

Minden télen és tavasszal a kerti fagytalanító csap elzárását, nyitását követően ellenőrizzük le, hogy pörög-e a vízóránk, vagy sem.
Ha a pörög és elvileg a lakásban senki sem használja a vizet, akkor a vízóra utáni elzárót zárjuk el, ellenkező esetben jelentős vízszámlára számíthatunk.

Általában a kerti csapok földben lévő elzáró szerkezete (=fagycsap) okozza a hibát.
Ennek az alkatrésznek a cseréje többnyire földmunkával jár, mely fagyos időben nem éppen szívderítő feladat.

vízvezeték
szerelő
csőtörés
vízszerelő
szerelés
javítás
csere
mosogató
mosdó
csapok
vízszerelés
tartály
fűtésszerelés
csap
csaptelep
bekötése
mosógép
mosogatógép
vízóra
fürdőszobahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Dugul%C3%A1selh%C3%A1r%C3%ADt%C3%A1s
vízvezetékek

0036705733730